Grupe podrškeGrupe psihološke podrške su mesta gde vam se nudi prilika da se povežete sa ljudima koji se suočavaju sa sličnim iskustvima ili koji žele da nauče da na zdraviji način prevladaju različite zajedničke trenutne teškoće. 

Grupna podrška je namenjena svakome ko ima potrebe za emocionalnom podrškom. Posle početne neprijatnosti i upoznavanja, bićete u prilici da podelite svoje dileme i osećanja na vama prihvatljiv način, kao i da budete saslušani. Ono što se dobija kao posebat efekat grupne podrške je to da ćete biti u prilici da čujete da i drugi prolaze kroz slične situacije i da shvatitie da niste različiti i da niste sami.

U okviru grupe se nudi mogućnost da se jedna situacija sagleda iz više uglova, da se uzmu u obzir različite perspektive i eventualna ishodišta. Sastanci predstavljaju mogućnost za istraživanje različitih tema u okviru jedne određene veće teme. Ovo smanjuje osećaj izolacije i usamljenosti, povećava osećaj olakšanja i samopoštovanja, a donosi deljenje resursa i znanja o veštinama.

Zajedništvo koje se u početku polako formira na osnovu sličnog iskustva i zainteresovanosti za sličnu temu, kasnije se produbljuje kroz razumevanje i svesno ostavljanje psihološkog i vremenskog prostora za drugog člana grupe, a dok ste i sami aktivno prisutni. Na grupi članovi razgovaraju o svojim osećanjima, idejama i strategijama za prevladavanje problema, ali i o praktičnim informacijama koje se tiču zajedničke veće teme. Pored toga, neke zajedničke osobine dovode do boljeg osećaja prihvaćenosti sebe i drugih.

Tokom grupnog procesa članovi grupe su u prilici da na drugačiji način uoče uticaj svojih obrazaca ponašanja na ponašanje drugih ljudi i da uoče svoj doprinos u situacijama gde se neretko pojavljuju konflikti i nesporazumi u komunikaciji. Ovo doprinosi smanjivanju osećaja bespomoćnosti i pruža veći osećaj kontrole. Da bi se postigao kontinuitet i stabilnost koji pozitivno utiču na proces, potrebno je da se sastav grupe ne menja često, da u njoj ne bude više od 10 osoba i da se redovno sastajanje održava jednom sedmično. Za funkcionalno delovanje grupe važno je poštovanje pravila o poverljivosti i redovno prisustvo.