Zajedničko roditeljstvo tokom razvoda: konflikt lojalnosti

Do konflikta lojalnosti dolazi kada dete pokušava da održi pozitivan odnos sa oba roditelja, iako je odnos roditelja jedno prema drugom generalno gledano loš. Nastaje kada se roditelji, u svom odnosu, nalaze na suprotnim stranama i očekuju od deteta, kao treće strane, da stane uz jedno od njih, jer se oni ili ne slažu ili ne vole. Ovo je jedan od najčešćih izazova za roditelje tokom razvoda. Dete oseća da jedan ili oba roditelja žele da ono „odabere stranu“ ili „ostane lojalno“ jednom u odnosu na drugog. Bez obzira koliko je strašnih i neoprostivih dela roditelj B počinio, on ili ona su i dalje njihov roditelj, i to je njihova veza.

Prisiljavanje vaše dece da biraju 
Kada pokušavate da naterate svoju decu da donesu odluku da se ili slažu sa vama, ne slažu sa vama ili krenu na srednji put, vi ih stavljate u izuzetno stresnu poziciju koja izaziva anksioznost. Ovaj stres se može manifestovati kao: problemi sa spavanjem, glavobolja, bolovi u stomaku, napetost i tuga. Obratite pažnju da li vam je nešto čudno u ponašanju deteta, ili u situacijama kada bi dete moglo da oseća “pritisak” da bira. Razmotrite moguće odgovore:
Opcija 1: Oni odlučuju da se slože sa vama. Ovo će, bez obzira da li osećaju ili pokazuju ove emocije ili ne, povećati verovatnoću da će vaša deca osećati krivicu, stid ili stres zbog toga što su morali da donesu tu odluku u vezi sa jednim od svojih roditelja.
Opcija 2: Oni odlučuju da se ne slažu sa vama. Oni sada mogu biti zabrinuti da su izgubili vašu ljubav ili odobrenje zato što se ne „priklanjaju“ vama.
Opcija 3: Ne govore ništa. I dalje se mogu osećati krivim što nisu stali na vašu stranu.
Razumljivo je teško ne nametnuti svoja osećanja povređenosti, odbačenosti i besa svojoj deci nakon razvoda. Naročito ako ste roditelj koji je prevaren, napušten ili vam je učinjena nepravda. Ali istina je da je primoravanje dece da donose odluke za ili protiv roditelja veoma rizična igra. Studije pokazuju da se deca mnogo lakše prilagođavaju na razdvojenost i mogu da nastave da napreduju, ako roditelji mogu da izbegnu konflikte lojalnosti.
Kako možemo izbeći konflikte lojalnosti? 
1. Pokažite detetu da ste tim: Čak i ako vi i vaš suroditelj niste uvek na istoj strani, vaše dete bi trebalo da MISLI da jeste. Ako svom detetu pokažete jedinstven front, sprečićete ga da misli da roditeljske „strane“ treba birati. Zajednički roditelji svakako treba da ostanu ujedinjeni front u pogledu discipline, vrednosti i rasporeda koliko god je to moguće kako bi se dete osećalo bezbedno.
2. Podstičite odnos između vašeg deteta i drugog roditelja: najbolji način da izbegnete sukob lojalnosti je da podstaknete odnos između vašeg deteta i njegovog drugog roditelja. Obavezno ih ohrabrite da uživaju u vremenu sa drugim roditeljem i potvrdite koliko ih drugi roditelj voli.
3. Maksimalno povećajte vreme provedeno sa svakim roditeljem: Deca koja viđaju svoje roditelje podjednako i često prijavljuju lakše prilagođavanje. Kada prolazite kroz proces razdvajanja/razvoda, dobro razmislite o svom životu nakon rastave i o tome kako vi i vaš su-roditelj možete da viđate decu što je više moguće.
Psihološko savetovanje možete zakazati na 066/285-066.
izvori: https://www.patheos.com/blogs/terrygaspard/2019/11/how-to-co-parent-and-help-your-children-thrive/
https://www.psychiatrictimes.com/view/children-high-conflict-divorce-face-many-challenges

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *