Da biste prevazišli depresiju, razmišljajte fleksibilno, a ne pozitivno

Pretpostavimo da u trenutku kada napuštate zabavu iznenada primetite da vas drugi gost sa zabave gleda i mršti se. Zašto se on mršti, pitate se. Možda je tužan zato što svi odlaze, možda doživljava fizičku bol, a možda je ljut na nešto što ste vi rekli ili uradili. U dvosmislenim situacijama kada tumačimo nečije ponašanje i dajemo određeno značenje tom ponašanju, taj proces može da bude povezan sa više faktora, a jedan od njih sigurno je i stanje našeg mentalnog zdravlja.

U novom istraživanju koje je početkom novembra objavljeno na sajtu Psychology Today razmatraju se greške mišljanja u depresiji. Kroz istraživanje je uvažan kognitivni pristup koji govori o tome da su tipične greške u mišljenju po pravilu zastupljene u značajnoj meri, a da je disfunkcionalnost u ovom slučaju nedostatak fleksibilnosti u obradi informacija. Ovo znači da je ono što nedostaje u mišljenju osoba koje imaju depresiju zapravo opovrgavanje negativnih tumačenja kada se ispostavi da ona nisu tačna.  Ono što takođe nedostaje su mnogobrojna drugačija tumačenja, povezano sa tim da osobe koje imaju depresiju često tumače situacije na negativan, lični i nefleksibilni način. Na primer, kada se osobi sa depresijom koja ima novu frizuru kaže: „Izgledaš drugačije“, on ili ona bi tu izjavu mogli protumačiti kao: „Ružan sam“ ili „Ne mogu ništa da uradim kako treba“.

Cilj psihoterapije je da se pomogne klijentima sa depresijom: obratite pažnju i na pozitivne i na negativne informacije (npr. primetite pozitivne informacije koje se ne slažu sa vašim osnovnim negativnim uverenjima i razuveravajte se). Tokom vremena fleksibilno integrišite pozitivne informacije u negativna uverenja koja imate, kako biste razvili bogatije i tačnije razumevanje sebe i sveta oko vas. „Širenje slike“, kako se ovo naziva u porodičnoj terapiji, obezbeđuje funkcionalnije razmišljanje. Uvođenje novih mogućnosti u već postojeća tumačenja povećava fleksibilnost u interpretaciji, pa omogućava drugačiju regulaciju emocija i poboljšava raspoloženje. Razmatranje drugih perspektiva tokom seanse otvara dijalog u drugačijem, blažem tonu.

Dobra vest je da modifikovanje pristrasnosti negativnih tumačenja može dati poboljšanje: istraživanje ljudi sa depresijom i generalizovanim anksioznim poremećajem otkrilo je da ovo  izaziva pozitivniju pristrasnost tumačenja i rezultira smanjenjem brige, depresije i razmišljanja.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-new-home/202111/overcome-depression-think-flexibly-not-positively

 

Seansu možete zakazati na 066/285-066

#psihoterapija #psihologija #depresija #fleksibilnost #adaptabilnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *