Usamljenost u partnerskom odnosu

Najčešći razlog usamljenosti u vezi ili braku je promena u zajedničkom životu zbog koje se drugačije osećamo u vezi. Moguće je da je novi posao ograničio količinu vremena koju možemo da provedemo zajedno sa partnerom ili je to velika promena kao preseljenje, venčanje, deca, briga o ostarelim roditeljima ili odlazak dece. Možda je došlo do naše unutrašnje promene. Promene često znače različite ili veće pritiske, zbog čega osećamo da nam je potrebno više podrške; možda zbog manjka podrške negodujemo ili se udaljavamo od partnera. Moguće je da se kao pravi teret pojavi težnja da promenimo ulogu koju želimo da naša veza igra u našem životu ili da počnemo da sumnjamo da li smo ispravno postavili prioritete.

Ako postoji problem u komunikaciji, ponekad se to dešava zato što događaji nametnu teme o kojima nam je teško da pričamo. Ili nam je težak način na koji to treba da uradimo. Ili je teško ono što pretpostavljamo da će to značiti za partnera. Može se desiti da je došlo do povrede poverenja. Možda se osećamo izdano. Možda ovo utiče na nas više nego što možemo da shvatimo, ali primećujemo da više nema one povezanosti. U stvarnosti, usamljenost ima tendenciju da se izrazi indirektno. Možda ćemo se osećati više iznervirano sa svojim partnerom: započinjemo svađe ili tumačimo negativno stvari koje oni govore i rade. Možda ćemo se ponašati pomalo detinjasto, počećemo da izbegavamo partnera ili da više ćutimo. Možda ćemo početi da ih manje privlačimo.

Osećanje usamljenosti može da se produbljuje time što ne znamo kako da poboljšamo stvari;

Kako vreme prolazi javlja se osećanje izolovanosti i osećanje neodlučnosti na koji način da razgovaramo o ovome sa partnerom, a moguće je da ćemo se osećati i bespomoćno. Osećanje usamljenosti je složeno i može značiti razne stvari: može značiti da osećamo da nas partner ne voli ili ne čuva; možda se osećamo odvojeno od partnera, jer između nas nema bliskosti kao ranije; možda se povodom nečega osećamo zbunjeno ili pokušavamo da rešimo neki problem o čemu ne možemo da razgovaramo.

Kako se izvlačiti iz ovakve situacije?

Kada se osećate udaljeno od partnera, može biti zaista teško rešiti problem. Ako se osećate iznevereno ili kao da nisu u stanju da vas podrže, može vam biti neprijatno da ih zamolite za pomoć da stvari poboljšaju. Ali to je obično ono što je potrebno da biste počeli da rešavate bilo kakve probleme. Pre nego što uradite bilo šta od ovoga, jedna stvar koja može biti korisna je da prepoznate svoja osećanja. Da li nešto od gore navedenog zvuči poznato u vašoj vezi? Da li biste sebe opisali kao da se osećate „usamljeno“? Stavljenje ovih mogućnost pred njega/nju može biti dobar način da se prihvati da postoji problem – da nešto mora da se promeni. Ovo vam takođe može dati put.

Priredila: Jelena Toljević, izvor tekst sa sajta www. relate.org.uk

Zakazivanje seansi i informacije na broj telefona 066/285-066

#psihoterapija #individualnaterapija #partnerskaterapija #usamljenost #adaptacija

foto: pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *