Zašto je često teško biti drugačiji? – Porodične skripte

Porodični skript

Kao što u pozorišnoj predstavi bude definisano u kojoj ulozi je koji protagonista i na koji način on doprinosi predstavi, tako i mi učimo scenarije o tome kako se ponašamo i komuniciramo jedni sa drugima u sopstvenoj porodici. Kroz uloge se učimo odgovornostima i tome šta se očekuje od svakog člana porodice. Sve ovo (uloge, moć, obrasci ponašanja i komunikacije) opisuje koncept porodičnog skripta, koji ima veliku vrednost zbog toga što utiče na predvidljivost i sigurnost života u porodici. Džon Bing-Hol, porodični terapeut, objašnjava da se porodični skript, kao i verovanja, rutine i vrednosti, prenosi iz porodice porekla.

Pitanja koja nam mogu pomoći u razmišljanjima o svom porodičnom skriptu su: Kako sam naučio da se nosim sa problemima i šta očekujem od drugih ljudi u takvim situacijama? Koja je uloga majke po mom mišljenju? Šta je ono što se očekuje od uloge oca? (Ili šta uopšte ne spada u nečiju ulogu i uopšte se ne očekuje?)

Ponekad zateknemo sebe kako se prema svojoj deci ponašamo na isti način kako su se naši roditelji ponašali prema nama. Ovo nije neobično i može da nam se dopada ili ne dopada, a važno je i da li ono što radimo funkcioniše ili ne funkcioniše. Porodični skript može da bude replikativni, kada se ponavlja, ali može da bude i korektivni, kada učimo da radimo stvari na drugačiji način. Na primer, neko koga su odgajali veoma anksiozni roditelji mogao bi sebi da kaže da želi da se tome suprotstavi i nauči da ceni poverenje u svoju decu i usvoji fleksibilnost u roditeljskom stilu. Ponavljanje skripta koji smo naučili u porodici porekla je automatsko, često nesvesno, a sa druge strane ideja da budemo drugačiji zahteva napor i gura nas na nepoznatu teritoriju. Traženje podrške, iskreni razgovori sa bliskim osobama i odlazak na porodičnu psihoterapiju mogu da ponude puteve za rešavanje i nove mogućnosti.  


Seanse možete zakazati na 066/285-066

#porodičnaterapija #porodičniskript #psihologija #psihoterapija

https://willingness.com.mt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *