Anksioznost

anksioznost

Anksioznost se najčešće definiše kao unutrašnja teskoba, napetost i preplavljujuća strepnja, a označava strah koji može da promeni celokupno čovekovo ponašanje i koji je praćen mnogobrojnim telesnim i vegetativnim reakcijama i poremećajima.

Koje ponašanje i misli izazivaju anksioznost, koji odnosi je podstiču i šta sve još može da utiče na nju? Postojanje anksioznosti je naravno povezano sa sadejstvom više faktora, pa na nju mogu da imaju uticaj genetska predispozicija, lična preosetljivost povezana sa temperamentom, transgeneracijsko prenošenje strahova (čega se plašimo, u kojoj meri i na koji način to ispoljavamo), lična prethodna iskustva, nerazrešeni unutrašnji konflikti u porodici i drugo.

Osobe koje pate od anksioznosti su uopšteno uznemirene, razdražljive, demoralisane, malaksale i nesigurne. Telesne reakcije mogu da budu bol i nelagodnost u grudima i stomaku, muka, osećanje gušenja, lupanje srca, ubrzani srčani ritam, znojenje, drhtanje, otežano disanje i drugo, ali telesne reakcije pre svega zavise od vrste anksioznosti koja je prisutna. Različite vrste anksioznih poremećaja su generalizovani anksiozni poremećaj, panični napadi, socijalna anksioznost, hipohondrijska anksioznost, somatizovana anksioznost, fobije (agorafobija, specifične fobije gde spada i sve češća kancerofobija i druge), opsesivno kompulsivni poremećaji i anksioznost povezana sa stresom, depresijom i posttraumatskim sindromom.

Za terapiju sa problemima iz grupe anksioznih poremećaja je važno koliko oni utiču na funkcionalnost osobe i na koje segmente života imaju uticaj. Kada dođete na terapiju možete očekivati da ćemo razgovarati o tome da li su problemi povezani samo sa akutnim stresom ili sa situacijama koje traju duže; kakve su te situacije i kakva uverenja stoje iza vaših strahova. Na terapiji se bavimo razlikom između realnih opasnosti i iracionalnog straha, „strahom od straha“, brigom i negativnim očekivanjima kod klijenta koji su povezani sa načinima na koje se održava anksioznost.

Ako imate probleme sa anksioznošću važno je da dođete na psihoterapiju jer ona može da bude uzročni faktor u nastajanju mnogih bolesti, drugih poremećaja ili psihosomatskih oboljenja. Ako koristite prepisanu terapiju lekovima za anksioznost, preporučljivo je da uz nju krenete i na psihoterapiju.

foto: hopehouse.org

Zakazivanje seansi i informacije na broj telefona 066/285-066

#psiholog #psihoterapeut #psihološkisavetnik

#psihoterapijaanksioznosti #sistemskapsihoterapija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *