Perfekcionizam

Održava se u situacijama za koje osoba procenjuje da su joj značajne i da bi njeno vanredno (čitajte: savršeno) postignuće uticalo na to da podigne samopouzdanje, dobije priznanje društva i oseća se zadovoljno u vezi sa sobom. Pri obavljanju aktivnosti ne prihvata se mogućnost greške, a osoba se fokusira na ono negativno ili loše, u težnji da izbegne grešku.

Razvija se tokom odrastanja kod osoba prema kojima su postojala nerealna očekivanja od najbliže okoline ili su im često bile upućivane kritike – jednom rečju, nije im se poklanjalo poverenje na adekvatan način. Posledice prevelikih zahteva u odraslom dobu su strah od greške, neodlučnost, neprihvatanje sebe, stagnacija i psihološka patnja.

Definiše se kao disfunkcionalan ako značajno utiče na to kako funkcionišemo ili napredujemo, kako se osećamo i šta mislimo o sebi. Preterani perfekcionizam može se pojaviti u našim različitim ulogama: studenta, roditelja, savršeno uspešne osobe, osobe koja savršeno zarađuje ili osobe sa savršenim fizičkim izgledom. Može se prepoznati po apsolutističkom zahtevu da stvari “moraju” da izgledaju ili da budu urađene na određeni način, a sve ostalo nije dovoljno dobro.

Zakazivanje seanse i informacije na broj telefona 066/285-066.

#psiholog #psihoterapeut #samopouzdanje #samoprihvatanje #visokaočekivanja 

foto: focusonthefamily

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *